На прехода между зима и пролет организмът на човек често може да бъде изтощен, а това означава, че храната е много важна. Денят все още не е толкова топъл, за да се включат повече салати, а нуждата от топла питателна храна се усеща в студените вечери.

Затова супата остава едно от най-обичаните и предпочитани ястия за сезона. Топла, хранителна и много разнообразна, има много причини да се включи в обяда или вечерята на всеки.

Българската кухня се гордее с изключително разнообразие на супи и всяко семейство има свои любими – от рецепта за супа топчета, през шкембе чорба, картофена супа, боб чорба, пилешка супа…

Ето пет ползи, които купа с топла супа носи на всеки:

–        Полезни са – някои супи могат да провалят диетата (ако са на основата на сметана ще бъдат богати на мазнини и калории). Но когато са на основата на зеленчуците, са  чудесно средство за получаване на необходимата доза зеленчуци. Супите трябва да се разглеждат като възможност човек да си набави от даровете на природата през зимата – включително тиква, моркови и пащърнак)

–        Те са евтини и лесни за приготвяне. Супите и яхниите не изискват кулинарни умения. Те могат да бъдат приготвени на бавен огън, в тенджера под налягане, в уред за бавно готвене….Супата може да се направи  от остатъчни продукти като кокали или дори ако някой зеленчук е позавехнал.

–        Лесни са за съхранение, защото могат да бъдат замразени. Така, ако се приготви по – голямо количество, това, което не се изяде, може да се прибере във фризера. Бонус: здравословна вечеря, която само трябва да бъде размразена.

–        Поддържат хидратацията. През зимата често човек пие по – малко вода. А супите са предимно течни, което значи, че са чудесен начин човек да се пребори с дехидратацията.

–        Подсилват имунната система. Супите могат да помогнат при настинка и грип и за питателна храна за изтощения организъм. Проучвания показват, че по-специално пилешката супа може да помогне за предотвратяване на настинка, особено ако към нея се добави пресен чесън, лук, целина и моркови. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *