Някога задавали ли сте си въпроса, как се е стигнало до модерните бани? Историците са открили, че нашата любов към къпането датира още от 3000-ната година преди Христа – от времената, когато водата е имала съществена религиозна стойност заради нейната почистваща и пречистваща сила. Баните са били част от социалния живот на обществото, без значение дали става въпрос за горещите минерални извори в Европа или студените такива в Азия.

Днес асоциираме това помещение с комфорт, уединение и лукс, но това не винаги е било така. Изминат е дълъг път с помощта на инженерните открития, канализацията и социалните промени, за да се наслаждаваме ежедневно на гореща вода, тоалетна с казанче и добра вентилация. В следващите редове ще ви разкажем за:

  • първите бани;
  • първите тоалетни;
  • първите вани;
  • първите душове.

Първите бани

Обществените къпални са били важна част от живота на древните римляни и гърци. Писателят Омир често описва своите герои в горещи бани, като част от тяхната почивка и възстановяване на силите им. Най-старата оцеляла вана, открита в двореца Кнос на о-в Крит е с датировка 1700 години преди новата ера, но тя далеч не е единствената. В много гръцки дворци са открити пространства с удивително сложна дренажна система, улесняваща оттичането на водата след къпане.

Любовта на римляните към водата е всеизвестна, по-специално къпането в горещите минерални извори, които все още могат да се видят в Спа-центъра в град Бат, Югозападна Англия. Тези места са били използвани не само за хигиена и отмора, но и за социални контакти и споделяне на новини и клюки. Първите съвременни обществени къпални са имали полово разделение за ползвателите си, но през първия век преди Христа, смесените помещения са били норма.

Кратка история на тоалетната

Противно на общоприетото схващане, Викторианският водопроводчик Томас Крапер не е откривателя на тоалетната с течаща вода. Всъщност, този тип тоалетна е създаден през 1596-та от сър Джон Харингтън, известен като „сочния кръщелник“ на кралица Елизабет Първа. Тоалетната с водно измиване се появила през 1778-ма, благодарение на Джоузеф Брама от Йоркшир.

Но кой бил Томас Крапер? Крапер всъщност е бил първият търговец на бани – организирал публични изложения, на които показвал санитарен фаянс. Страстен привърженик на водопровода и канализацията, той станал известен и с опита си да вкара индивидуалните бани в домовете на средната класа.

Това, което наричаме „модерна“ баня, се появило на бял свят чак в края на 19-ти век, след изобретяването на адекватната канализация, вътрешния водопровод, тоалетната с течаща вода и неподвижната вана. Наистина далеч от реалността на римските тоалетни – мръсни и мрачни, и средновековните – монтирани директно върху мостовете, така че отпадъкът да пада безпрепятствено в реките.

Ами тоалетната хартия? Джоузеф Гайети носи честта да бъде изобретател на модерната, масово достъпна тоалетна хартия, появила се през 1857-ма. Преди това, древните римляни обикновени си служели с гъба, вързана за пръчка и употребявана от всички.

Първата вана в света

През 14-ти век крал Едуард Трети станал първия монарх, обособил помещение за къпане в двореца в Уестминстър. Преди това хората се почиствали в дървени корита в спалните си. Две столетия по-късно, баните все още били рядкост, но Хенри Осми притежавал една в двореца си в Хемптън Корт, оборудвана с уред за подгряване на вода. По-мащабното навлизане в домовете на средната класа се случило чак през 19-ти век, след изобретяването на газовия бойлер през 1868-ма и по-съвършеното му копие – електрическия – през 1889 г.

19-ти век също бил свидетел на появата на подвижните метални вани, които заменили дървените корита, както и на душовете с ръчно изпомпване. През 1883-та мъж на име Джон Майкъл Колер изобретил съвременна вана – чугунено корито, като тези, използвани за водопой, с декоративни крака, покрити с емайл.

Изобретяването на душа

Още древните гърци изобретили душа под някаква форма – уред, който пръскал къпещите се с вода. Но чак през 1767-ма, англичанинът Уилям Фитман създал това, което днес е известно като първия модерен душ.

По-късно, в началото на 19-ти век, се появил дизайнерският душ „Английско регентство“, изграден от метални части и боядисан така, че да наподобява бамбук. За съжаление, авторът на това произведение остава анонимен. По време на Викторианската епоха, богатите фамилии започнали да оборудват фантастични стаи за хигиена, със сложни и претенциозни душови системи и луксозно обзавеждане, но масово баните навлезли в дома на обикновените британски семейства чак след средата на 20-ти век.

Съвременни видове тоалетни, бани и душове

След този кратък урок по история, можете да разгледате и модерните предложения за мебели за баня, душове и тоалетни онлайн на www.Gaudi-DS.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *