Традиционно на Коледа цялото семейство се събира около трапезата. Вълнението е голямо, особено, ако не сте се виждали от дълго време и нямате търпение да споделите празника с тях.

Меню

За разлика от постната трапеза на Бъдни Вечер, традицията повелява на Коледа да хапваме месни ястия и деликатеси като например пуйка със зеле, пържоли, капама със свинско или телешко и други.

Питката е задължителна за празничната вечер, както и десертът, който може да бъде под формата на пудинг, канелени сладки или торта.

Сигурни сме, че всеки един от вас си има любима рецепата, която с желание ще приготви за близките си по Коледа. Не забравяйте обаче, че тематичната украса на масата е също толкова важна за празничното настроение.

Украса

При приготовлението на коледната трапеза е важно да подберете добре дори и най-дребните детайли на масата като покривката и салфетките, които е хубаво да бъдат в традиционни коледни цветове или принтове. Особено ефектно ще бъде, ако използвате сервизи за хранене с коледни мотиви.

Имайте предвид, че храненето в червени чинии засища по-бързо, така че обърнете внимание и върху цветовете. Традиционни за Коледа са червеното, зеленото и златното, които можете да комбинирате със синьо и бяло.

Гостите със сигурност ще оценят, ако поднесете вкусните ястия, които сте сготвили с толкова желание за тях, в красиви коледни чинии. Хубаво е и чашите да бъдат съчетани със сервиза за хранене, така че обърнете внимание и на тях.

Не пропускайте да сложите на празничната трапеза свещи, които ще й предадат допълнително уют и топлина. Можете да поставите класически високи свещи или да заложите на малки в предпочитани от вас цветове.

Независимо какво ще сготвите и как ще украсите празничната трапеза обаче, най-важното е да се насладите максимално на това най-хубаво време от годината в компанията на най-близките си хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *