Хлебарки. Само споменаването им предизвиква у нас отвращение и ни побиват тръпки. Малките черни гадини са навсякъде и като че се разпространяват със скоростта на светлината. Наличието само на една или две е гаранция, че скоро ще станем свидетели на нашествие на хлебарки в цялата къща.

Понякога малките гадинки могат да бъдат пренесени отвън – с мебели, обувки, дрехи и опаковки. Освен това, на собствен ход, те могат да изминат различни дестинации като минават през комини, стълбища, шахти, стени, ключалки, сифони, дупчици, канали, отдушници, електрически инсталации, въздухопроводи, врати, прозорци…и през къде ли не, и през какво ли не.

Освен че са в шкафовете, по тръбите, по масата, те влизат и в храната, дори и във фурната и в тостера. Отърваването от хлебарките е сред най – трудните и непосилни задачи, които стоят пред домакинствата и за съжаление, често борбата завършва с превес на малките насекоми.

Но преди да развеете бялото знаме в знак на отчаяние, ви предлагаме няколко варианта, които да изпробвате. Поне един от тях ви гарантира трайно справяне с проблема.

Боракс

Боракс или борната киселина е натурален инсектицид, който е безопасен за хората, но смъртоносна за хлебарките. Тя е доста лесна за използване. Може да свалите няколко картофа и да направите каша с тях. Добавете боракс и оформете топчета, които поставете на различни места у дома.

Краставица

За нас вкусна, за тях отблъскваща. Смята се, че краставицата ще прогони нахалните хлебарки, защото не я понасят. Просто нарежете една и поставете резенчета из дома си. Бъдете упорити и сменяйте всеки ден.

Утайка от кафе

Предполага се, че кофеинът в кафето действа като отрова на хлебарките. Пригответе средство срещу тях като напълните няколко стъклени буркана с вода и сложете утайка от кафе. Те ще бъдат привлечени от миризмата, но няма да могат да се измъкнат.

Ментово масло или масло от кефиров лайм

Направете си естествен репелент като смесите равни части вода, спирт и ментово масло или масло от кефиров лайм. Сложете в спрей бутилка и пръскайте местата, където сте видели от инсектите.

Сода бикарбонат и захар

Смесете чаша сода бикарбонат с чаша захар. Поръсете с тази смес всички места у дома, където сте видели хлебарки. Те обичат захарта и ще започнат да ядат, но содата ще ги убие.

Дафинов лист

Той е натурално средство и според много хора доста ефективно. Просто сложете стрити или нарязани листа навсякъде, където има хлебарки. Те не обичат миризмата му и ще избягат.

И няколко съвета, които да следвате, за да редуцирате напастта от хлебарки.

Почиствайте всеки ден;

Забърсвайте с дезинфектант всички места, които смятате, че са потенциално привлекателни за хлебарките;

Изпразнете всички шкафове и чекмеджета и забършете, за да премахнете техните яйца;

Избягвайте оставянето на мръсни чинии или остатъци от храна, защото привличат хлебарките. Имайте предвид, че те са привлечени от миризмата на храна за домашни любимци и, затова я затваряйте плътно.

Хлебарките се размножават изключително бързо и локалното им третиране с познатите спрейове не винаги решава проблема, а в много случаи дори го влошава. Хлебарките имат способността да развиват резистентност към препаратите, когато дозата на активното вещество е ниска и обработката не е направена правилно. Затова, един от най – сигурните начини да се справите в борбата с тях е да се обърнете към професионална фирма за борба с инсекти, гризачи и вредители.

От Preventa.bg ще ви предложат решение за всякакъв вид жилище – апартамент, къща, склад, офис….От компанията комбинират огромния си опит в борбата с хлебарки с най-качествените препарати, за да ви дадат 100% гаранция за трайно разрешаване на проблема.

Освен стандартната гаранция от 6 месеца, която получавате, Preventa.bg ще ви предложат и удължена гаранция, за да сте сигурни, че никога повече няма да имате проблем с хлебарките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *