Спортът е здраве, твърди една народна мъдрост, а науката вече многократно е доказала, че тя е вярна, но за целта са необходими и съответните обувки. Кецовете например са страхотни за спортни занимания, дори и през лятото. Нека разберем с какво се отличават и как да изберем правилните? Ще разгледаме също и вариантите за съчетание, така че нека да започваме.

Комфорт и през топлите дни

Освен за спортни дейности, дамските кецове са изключително удобни за продължителни разходки или просто за ежедневно носене. Те се произвеждат от подметка с подходящ гъвкав каучук, осигуряващ нужната мекота на крака, така че да се чувствате добре при различните активности. От друга страна, поради това, че са леко задигнати, те осигуряват съответната фиксация, за да се предотврати изкълчване на глезена или неговото счупване.

 

Подходящите за носене през лятото модели обикновено са изработени от плат, позволяващ естествено проветрение на крака и запазване на неговия комфорт в обувката. В други случаи са предвидени специални перфорации, осигуряващи проникването във вътрешността на свеж въздух.

 

Как да изберем подходящите

Правилният избор е изключително важен на първо място за удобството при носене и на второ, за Вашата отлична външност и визия. Ето няколко основни критерия, на които да обърнете внимание, когато сте в търсене на подходящия модел:

  • Комфорт – високото ниво на удобство при различните активности е от ключово значение за правилния избор;
  • Точният размер – премерете предварително дължината на ходилото си, като започнете измерването от петата и стигнете до най-дългият пръст на крака. Дори и да оставите няколко милиметра допълнително, няма да сгрешите;
  • Материал – при подбор на правилните кецове, материалът, от който са изработени е от много голямо значение. Той трябва да е качествен и да издържа на голямо натоварване и напрежение;
  • Надеждна фиксация на глезена – както вече споменахме, надеждното и здраво обхващане на глезена е от изключителна важност, особено ако вземате тези обувки за спортни активности;
  • Способност за издържане на натоварвания – освен използването на висококачествени материали, има значение и качеството на изработката. Важно е когато правите визуален оглед на обувките отвътре и отвън, да липсват наченки на разшиване, разлепване и стърчащи конци или незавършени шевове.

 

С какво да ги съчетаем

В модата преди години навлезе един необичаен, но много харесван от младежите тренд, позволяващ комбинирането на спортните обувки и кецовете с не спортни облекла. Те например през лятото и пролетта могат да се съчетават с рокли и дори кожа. Инициативата за подобна комбинация за първи път бе поета от Карл Лагерфелд през 90-те години, след което и много други дизайнери се престрашиха да предложат подобни колекции. 

 

Към днешна дата, кецовете и маратонките се носят с всичко и навсякъде. Те са се превърнали в класически обувки, носещи се на почти най-разнообразни събития, с изключение на твърде официалните и церемониални такива. Все пак внимавайте да не прибягвате до смели експерименти в смесването на радикално различни стилове, за да не се облечете като за маскарад.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *