Обичайната поддръжка на автомобила не означава само да наливате гориво, да го почиствате и да го поддържате чист. Често се налага и подмяна на части, които се или се повреждат заради износване или заради липсата на подходяща поддръжка.

Когато се налага да търсите нови части, мястото, към което трябва да се обърнете е Sauto.bg.

В онлайн магазина за авточасти Sauto.bg. ще намерите изключително голямо разнообразие на филтри, масло, амортисьори, съединители, кабели свещи, спирачни дискове, ангренажен ремък ролки, накладки, ремъци и редица други авточасти. Магазинът предлага висококачествени оригинални и алтернативни авточасти от водещи производители, а консултантите ще ви помогнат в избора на правилната за вас и вашата кола.

Вижте кои са онези части, за които се изисква редовна подмяна, за да не страда вашата кола:

Маслото на двигателя

За да проверите моторното масло в колата, паркирайте на равен терен и изчакайте няколко минути, докато маслото се изцеди в тавата. Извадете стика, избършете го и го поставете обратно. Издърпайте го отново и се уверете, че маслото достига между гравюрите „Ниска“ и „Пълна“ . В маслото трябва да бъде златисто до светлокафяво на цвят и прозрачно. Маслото трябва да се смени, когато изглежда черно и вече не е прозрачно.

Ако маслото е чисто и не достига правилното ниво, можете да го допълвате, като изсипете в гърлото на пълнителя с масло, но не препълвайте. Много е важно да използвате правилния тип масло за вашия автомобил, което можете да определите, като проверите ръководството или капачката за пълнене на масло. През зимата използвайте диапазона на вискозитет на маслото, който ръководството препоръчва. Трябва да проверите и допълвате двигателното си масло на всеки 5 000 до 10 000 км.

Горивният филтър

Горивният филтър почиства горивото ви и улавя отпадъците, затова своевременната му смяна е важна, за не затормозявате работата на двигателя. Смяната е различна за всеки тип автомобил и според годината на производство, но ако не сте сигурни за вашата кола, по – добре е да се доверите на специалисти и да я закарате на монтьор.

Течността на кормилното управление

Течността на кормилното управление смазва кормилната система и гарантира, че воланът е стабилен. Трябва да го инспектирате всеки път, когато сменяте двигателното масло. Течността е разположена в резервоар под капака на вашия автомобил и тя или ще бъде непрозрачна с индикатори за правилното ниво, или ще има монтирана пръчка към капачката.

Ако има дръжка, почистете капачката и зоната около нея, за да елиминирате всякакви замърсявания. Развийте капачката, избършете пръчката и я върнете обратно. Когато течността на кормилното управление е ниска, можете да добавите повече в резервоара, но не надвишавайте индикатора „Пълно“ или „Макс“.

Течността за волана трябва да е прозрачна и кехлибарена или розова на цвят . Черната или кафява течност е замърсена и трябва да бъде заменена от професионалист.

Тествайте акумулатора

Когато тествате акумулатор на кола, първо направете визуална проверка . Той не трябва да изтича, клемите трябва да бъдат чисти от минерални или други натрупвания. Ако те са замърсени, почистете ги. В ръководството за поддръжка на автомобила ви би трябвало да има описание как това да стане. Хубаво е да тествате акумулатора на всеки 48 до 60 месеца. Имайте предвид, че през зимата обаче автомобилните акумулатори губят до 33 процента от мощността си при температури под замръзване. За да го поддържате в добро състояние, махнете го и го заредете за една нощ.

Сменете въздушния филтър

Въздушен филтър за двигателя позволява да се пусне необходимото количество въздух в каналите на двигателя и го поддържа чист чрез улавяне на мръсотия и отломки. Филтърът се замърсява с течение на времето и трябва да се сменя на всеки 12 000 до 60 000 мили или всяка години. Можете да научите как да сменяте въздушния филтър на вашия автомобил, като прочетете ръководството на собственика. Ако други компоненти на въздушния филтър като кислороден сензор или PCV клапан също се нуждаят от подмяна, може би е най-добре да закарате колата си на професионалист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *