“Нестле България с гордост споделя постигнатите годишни финансови резултати и отчита органичен ръст от 11.3%, надминавайки средните резултати от 7.2% органичен ръст за цялата Зона Европа. Въпреки истински предизвикателните времена, постоянния натиск от икономически фактори и войната в Украйна, нашият гъвкав екип показа устойчивост, готовност за иновации и отчетохме двуцифрен ръст за изминалата година. Ние продължаваме да следваме целта на нашата компания и да изпълняваме ангажимента си, доставяйки добра храна. Нашият бизнес фокус остава непроменен, като същевременно показваме солидарност към нуждаещите се в обществото и дарихме над 3 млн. лв. чрез местни партньорски организации “, коментира Петър Стоилов, главен изпълнителен директор на Нестле България.

Нестле България отчита успешна година, въпреки предизвикателствата през 2022 г., свързани с макроикономическата обстановка, повлияна от инфлацията, увеличените цени на суровини и енергията в световен мащаб, както и войната в Украйна. През 2022 г. Нестле България достави 11,3% органичен ръст, реален вътрешен ръст от 6,0% , положителен ръст в цени от 5,2%. Силно е представянето с двуцифрен органичен ръст на бизнесите Детско хранене, Nestlé Professional,  Храни за домашни любимци и бизнесът с напитки.  Кулинарният бизнес и Шоколадовата група допринасят за добрите резултати със стабилен органичен ръст, въпреки проблемите с доставки на основни продукти от портфолиото. Добро е представянето в канали на реализация на Ключови клиенти, Дистрибутори и електронната търговия. Ръстът в каналите за продажба извън дома бележи значителен ръст след предизвикателните две години на пандемична обстановка.

Нестле България поставя фокус върху стратегическото развитие на своето портфолио и канали на реализация, както и оптимизация на разходите. И през 2022 г. Нестле България демонстрира устойчивост в условия на променлива икономическа среда, като в същото време направи значителни инвестиции за бъдещия просперитет на компанията, засили стратегическото управление и оптимизира структурата на всички нива. Едновременно с инвестициите в развитие на своите служители, Нестле България утвърди позицията си като водеща компания в България в областта на балансираното хранене и здравословния начин на живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *