Кое е първото нещо, което трябва да направим преди зимния сезон

 

С настъпването на студена зима, цялостното устройство на твоят автомобил трябва да бъде обгрижено, но знаем че това е трудоемко и повечето шофьори обръщат внимание само на онези елементи, които имат най-голям шанс да предизвикат нежелан развой на събитията. За да изпревариш подобни събития, Mr.Bricoalge те съветва да започнеш сезонната подготовка сега и със следните части на автомобила:

 

 • Зимни Гуми – Най-подходящо време за смяна на гумите е след появата на първите студове. Не е препоръчително да се използват всесезонни гуми след валежи и температурно понижаване, заради опасността от загуба на контрол след резки смени на посока на движение или бързо спиране. Дори и най-опитните шофьори знаят, че зимните гуми са изключително важна част подготовката на всеки автомобил и въпреки, че са по-скъпи, си заслужава да ги имаш. Ако използваш миналогодишните – не забравяй да провериш тяхното налягане и да се увериш, че грайферът е с дълбочина от поне 3-4 мм.
 • Акумулатор – Със сезонното температурно понижаване, неговата чувствителност се повишава, а изтощеният акумулатор е една от най-честите причина за неуспешно запалване на автомобила през зимата. Ако не използваш колата си всеки ден или я караш само на къси разстояния, студът може да ти изиграе лоша шега. За да се избегнат подобни проблеми, препоръчваме периодичното му зареждане и поддръжка.
 • Масло – Не отлагай смяната му до пролетта! Колкото по-студено е навън, толкова по-сгъстено и проблемно става маслото. Това води до проблеми като непълноценно мазане при студен двигател и при стартиране.
 • Чистачки – Видимостта е от огромно значение. Смени старите чистачки нови, ако забележиш, че стъклото се замазва или по него остават следи. Пътната обстановка се сменя прекалено бързо, а метеорологичните условия не винаги са на твоя страна, за да рискуваш и да караш със следи по стъклото.

 

Подготовка за най-студените дни

 

Всяка зима се случва да си неподготвен за онези особено студени дни и нощи.

Отлична практика за избягването на подобни ситуации е добавянето на комплект автоаксесоари в колата, още преди да са ти потрябвали. Така, когато в 8 часа сутринта осъзнаеш, че колата ти  е замръзнала, няма да се нервираш. С комплект от правилните автоаксесоари, можеш бързо и спокойно да се справиш с всеки проблем. Предлагаме оборудвач автомобила със следните атрибути: 

 

 

 • Препарат за размразяване на ключалки
 • Препарат за размразяване на стъклата

 

  1. Парафин – за да намажеш ръбовете на вратите и те да не замръзнат
  2. Метличка или стъргалка – за изчистване на покрива и капака, за да не падне сняг по стъклото докато шофираш и да наруши видимостта ти на пътя.
  3. Лист хартия – за проверяване на качеството на горивото (качественият бензин се изпарява почти веднага след капването му върху листа)
  4. Чифт чорапи – поставяш ги на външните огледала през вечерта, за да не се налага сутринта да почистваш леда по тях.
  5. Пакет с пясък – ако гумите превъртат и няма кой да те избута

 

 • Вериги за гуми и въже за дърпане

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *